Keittiö

“Sit down, you silly, and have some tea. And don’t step on Matty!”
En olisi ikinä uskonut, että jokin niin tavallinen lause kuulostaisi niin ihanalta. Kiskoessani kuraisia kumisaappaita jalastani ja kolmatta villapaitaa yltäni, oli kuitenkin pakko myöntää, että mikään ei kuulostanut niin hyvältä kuin teehetki pienen maalaistalon tuvassa. Karkeakarvainen koira kierteli jaloissani ja hakkasi koipiani hännällään.

Brittonian B&B-talo majoittaa kolmen huoneen verran ihmisiä kerralla, (yksi kolmivuoteinen, yksi yhden hengen huone, ja yksi parisängyllinen) ja yöhön kuuluu täysihoito aamupaloineen ja illallisineen. Lähin kylä, jossa kannattaa vierailla kävelyretkellä, on nimeltään Baxtershill. Se on kai alunperin ollut “Baxter’s hill” eli siis jonkun leipurina toimineen rouvan kotopaikka, mutta nykyään kaikki lausuvat sen putkeen baxter-shill. Ja ihan virtuaalikylä siis, turha etsiä oikeilta kartoilta.
Kylästä löytyy pieni päivittäistavarakauppa, eskari-peruskoulu ja apteekki-posti, ja pubin ja pakistanilaisen pitserian lisäksi jopa retro-trendikäs leipomokahvila “Baxtershill Bakery”. Oikeita asioita varten joutuu lähtemään kauemmas kirkonkylälle. Bussi kulkee onneksi melko säänöllisesti. Kirkko on Baxtershillin ja naapurikylä Fortonin yhteinen, ihan nätti, 1600-luvulta. Ja Forton on jo sellainen isompi kolmen pubin kylä.

Alla voit tutustua Brittonian isäntäväkeen muutaman kysymyksen avulla. Jouluna ja kesäisin pyrimme ottamaan lomailevia koululaisia harjoittelijoiksi – hevosten kisahoitajiksi ja B&B-avuksi. Pääsevätpä vähän kartuttamaan työkokemusta ja taskurahaa.
Toistaiseksi täällä keittiössä ovat myös Brittonian muut kotieläimet, sellaiset joilla on käpälät. Tietysti siinä vaiheessa jos täällä ryhdytään enemmänkin lampaita tai sikoja kasvattamaan, niin ne saavat kyllä oman navettansa.

Kuva Brittonian henkilökunnan jäsenistä. Heitä on kolme, vasemmalta oikealle tallimestari Ambrose Sebastian, omistaja Bethany, ja omistajan tytär Abigail.

Bethany Auley (s. 1976) – Brittonia Yardin omistaja
hevosavusteinen lasten- ja nuortenterapia, B&B-yrittäjä
Kuka olet ja mistä tulet?
– Synnyin Ballycastlessa, Pohjois-Irlannissa, ja muutin opiskelemaan Englantiin. Jäin tänne silloisen mieheni perässä. Olen matkailualan yrittäjä ja tätiratsastaja.
Lempihevosesi?
– No nämä ovat kaikki ihan tosi rakkaita, ei tuommoista voi kysyä! Jokaiseen kiintyy, mutta ehkä Rhiannon, se on niin fiksu ja rauhallinen.
Mielipuuhasi hevosten kanssa?
– Rakastan valjakkoajoa ja hevostapahtumia. Hurahdin työhevosiin jo tyttönä. Rauhalliset maastoretket tuolla notkoissa ovat kuitenkin ehdoton ykkösjuttu.

Abigail Auley (s. 1999) – Bethanyn tytär
opiskelija, ratsastaja
Kuka olet, mitä teet ja mitä toivot tilalta?
– Vihasin tätä paikkaa teininä yli kaiken, mutta mitä pitempään Baxtershillissä asuu, sen paremmalta paikka alkaa tuntua. Kyllä näinkin pieneen kylään yksi homo mahtuu.
Lähinnä ratsastan Landoa ja teen hommia keittiössä, autan äitiä aspassa ja kaikissa IT-hommissa, koska A-S ei siihen oikein sovi. Siis hän osaa kyllä, mutta… No, en ajatellut että pohjoisirlantilainen murre olisi vielä selkeäksi kehuttu.
Päätitkö sinä Landon nimen?
– En. Me ostettiin se ihan tuollaisena. Meinaa kilpailukuuluttajilla aina olla ongelmia.
Millä tasolla ratsastuksesi on?
– Täällä on vähän paha saada kunnon opetusta, mutta käyn valmennuksissa aina silloin kun joku ammattilainen pyörähtää lähellä. Oliskohan se koulussa joku helppo A. Hyppään WH-luokkia ja maastoesteitä reilussa metrissä.

Ambrose Sebastian Greyson (s. 1995) – jokapaikanhöylä
eläintenhoitaja/tallimestari, melkein myös vähittäiskaupan koulutus
Oletko sinäkin irlantilainen?
– Sovitaan niin, joo. Äiti on. Kasvoin kyllä Dudleyssa ja pääsin siellä ripille. Palasin Länsi-Midlandsiin töihin kun suku hermostu siitä miten kaukana mä asuin.
Mitä työhösi kuuluu?
– Siivoan ja pidän kunnossa tallia, ruokin ja valjastan hevoset. Mitä näitä nyt on. Jos joku tahtoo hevosajelulle tai maastoretkelle niin auttelen mä niissäkin. Ja Dick on yhä koulutuksessa. Kyl siitä vielä kunnon hevonen tulee, oikeasti.
Millaisia ratsastustavoitteita teillä on?
– Dickin kans? Jos sen nyt ensin sais vaihtamaan askellajeja ja kääntymään. En mä ikinä missään ponikoulussa ole käynyt. Olin sedän ravureita ajamassa joskus.

Matty – paimenkoira
keskienglantilainen sekarotuvalio naapurin Johnilta
Kuka on hyvä poika? Matty on!
– Hau!
Matty? Minne sinä menet?
– HAU!

Morris & Maurice – hiirikissat
maatiaisia, koko maatilan prinssi ja prinsessa
Tutkimus: kiinnostaako kissaa?
– …Mou.